Nasz destylator do bimbru typu PotStill to typ destylatora dedykowany do produkcji destylatów smakowych (owocowych, zbożowych, czy aromatyzowanych) o średniej mocy 65-70%. Tak mocny destylat rozcieńcza się następnie wodą - w zależności od indywidualnych preferencji, najczęściej do mocy 40-55%.
Na potstilu nie wyprodukujemy za to czystego spirytusu 96% (do tego służy kolumna rektyfikacyjna - tj. aparatura do destylacji wielostopniowej). Ale to nie znaczy, że potstill to sprzęt o ograniczonym zastosowaniu. Przy zastosowaniu dodatkowego wyposażenia (tzw. dostawki refluxowej, która u nas jest standardowym wyposażeniem), na potstilu przygotujemy mocny bimber o mocy około 90% (zobacz wpis: JAK DESTYLOWAĆ NA POTSTILU cz.2 - BIMBER 90%).
W niniejszym opisie, koncentrujemy się na tym, do czego potstill jest przeznaczony - na destylacji smakówek.
Istnieje wiele różnych możliwości prowadzenia procesu destylacji - nie ma jednego, preferowanego przez wszystkich kanonu. Każdy sposób daje nieco inny produkt finalny. Poniżej opisujemy bazową metodę destylacji, która w miarę zdobywania doświadczenia może, a nawet powinna być adoptowania do własnych preferencji smakowych. Na samym końcu wpisu podajemy kilka wariantów, jak można eksperymentować, destylując na potstilu.
Pamiętajmy, aby uzyskiwać świetne wyniki, należy pamiętać o zachowaniu sprzętu w czystości (Tutaj wpis JAK DBAĆ O SPRZĘT).
Sam proces destylacji na destylaty smakowe, można podzielić na 5 etapów:
W tym momencie kontrolnie sprawdzamy temperaturę gotowania nastawu (tj. temperaturę na termometrze w kotle). Ta temperatura zależy od mocy nastawu - im mocniejszy nastaw, tym temperatura gotowana jest niższa. Dzięki tej właściwości możemy więc łatwo sprawdzić, czy moc gotowanego nastawu jest taka, jaką zakładaliśmy. Wystarczy nanieść temperaturę z kotła, na wykres, tzw. rybkę destylacyjną (zobacz RYBKA DESTYLACYJNA - JAK CZYTAĆ WYKRES). Przykładowo, jeśli gotujemy nastaw o mocy 15%, temperatura gotowania powinna wynosić około 85-86st C. Jeśli jest niższa, warto przeanalizować, dlaczego nastaw jest słabszy niż zakładaliśmy, i zastanowić się nad poprawą w przyszłości (zobacz wpis: JAK PRZYGOTOWAĆ DOBRY NASTAW). |
Następnie ustalamy docelową moc grzania. Rekomendowana moc wynosi:
Rekomendowana moc dotyczy jednorazowej destylacji wsadów o mocy kilkunastu procent. Można jednak grzać wyższą lub niższą mocą niż rekomendowane. Elastyczność w doborze mocy zapewnia regulator mocy. Możemy np. bardziej ograniczyć moc i gotować wolniej - jest to praktykowane zwłaszcza przy odbiorze przedgonów, gdy wolniejsze grzanie pozwoli nam dokładniej 'oczyścić' nastaw z tej szkodliwej frakcji, i dopiero po jej zebraniu, zwiększyć moc do rekomendowanej. W doborze mocy, obowiązuje generalna zasada: Im niższa moc grzania, tym wolniejsze tempo odbioru, ale za to wyższa jakość destylatu. Należy znaleźć złoty środek, zależnie od własnych upodobań, oczekiwań oraz efektywności czasowej i ekonomicznej. Moc z jaką gotujemy nie może być jednak za niska - wsad nie może przestać się gotować (bo wtedy odbiór destylatu zostanie zatrzymany). Po ustaleniu docelowej mocy grzania, przechodzimy od odbioru 3 następujących po sobie frakcji destylatu: przedgonów, serca i pogonów (więcej o frakcjach destylatu, ich rozpoznawaniu i określaniu znajdziesz w wpisie: PODSTAWY DESTYLACJI DLA POCZĄTKUJĄCYCH) 3. ODBIÓR PRZEDGONÓWZ ujścia chłodnicy, zaczynają lecieć przedgony. Jeśli posiada się papugę, można jej jeszcze nie montować - tak, aby przedgony jej nie zanieczyszczały. Idealnie jeśli papugę zamontujemy bezpośrednio po odebraniu przedgonów, a przed odbieraniem serca.
Po odbiorze przedgonu, montujemy papugę na koniec chłodnicy (jeśli nie była do tej pory zamontowana). Będziemy przez nią odbierać serce. Używanie papugi nie jest niezbędne, ale niezwykle wygodne.
4. ODBIÓR SERCA |
Po frakcji przedgonów, dokonujemy cięcia - czyli przechodzimy do odbioru frakcji właściwej (serca). Oczywiście odbieramy do osobnych pojemników. Przeciętnie, pierwsze odbiory dają destylat o mocy około 80% (dla wsadu o mocy 15%).
Przy rekomendowanej mocy grzania, dla destylatu 15%, osiągamy średnie tempo odbioru serca:
Na bieżąco kontrolujemy odbiór destylatu, do momentu, gdy trzeba będzie wykonać kolejne cięcie, tj. gdy serce skończy się, a zaczną skraplać się pogony. Najczęściej następuje to wtedy, gdy odbierana moc spada poniżej 60% - i tą wartość wszyscy początkujący powinni przyjąć jako punkt cięcia. Należy wtedy odstawić pojemnik z sercem, i podstawić pojemniki do odbioru pogonów. Cięcie serca Mimo że ogólnie uznaje się granicę 60%, aby wykonać cięcie i przejść do odbioru pogonów, to często przedłuża się moment cięcia i dokonuje go, gdy odbierana moc osiąga 58, 55% a nawet niżej. Ustalenie własnego punktu cięcia, wymaga jednak trochę doświadczenia (nie rekomendujemy go początkującym). Na właściwy punkt cięcia wpływa bowiem kilka czynników:
Punkt cięcia najlepiej więc ustalać organoleptycznie: Gdy destylat zejdzie poniżej 60% mocy, często próbować i oceniać zapach próbki i samemu ustalić, czy to już właściwa pora na kolejne cięcie i zbieranie pogonów. Tą wiedzę zdobywa się wraz z doświadczeniem i hektolitrami przerobionych nastawów/zacierów. Można zrobić jeszcze inaczej: gdy moc zejdzie poniżej 60%, podstawić nowe naczynie na destylat, i zbierać do mocy około 57%. Następnie do kolejnego naczynia zbierać moc 57-55%, do jeszcze kolejnego 55-52%, etc. Następnie, po zakończeniu destylacji, ocenić organoleptycznie każde naczynie i ustalić, którą zawartość uznajemy jeszcze za serce. Do bieżącego mierzenia mocy destylatu bardzo przydaje się papuga. Nie musimy co chwila badać mocy destylatu w próbniku, aby wiedzieć jaką pobieramy moc. Jeśli jednak nie posiadamy papugi, możemy moc odbieranego destylatu określać jeszcze w inny sposób: poprzez wykorzystanie odczytu temperatury z głowicy i naniesienie na wykres (rybkę destylacyjną), analogicznie jak sprawdzaliśmy moc gotowanego nastawu.
Gdy uznamy więc, że serce już się skończyło, dokonujemy cięcia - zmieniamy pojemniki i przechodzimy do odbioru pogonów.
4a. ODBIÓR SERCA Z REFLUXEMGdy uznajemy, że przestajemy odbierać serce (niezależnie od tego, czy zrobimy to przy mocy 60% czy niższej) - mamy jeszcze jedną alternatywę, zanim przejdziemy do odbierania pogonów. Jeśli nasz potstill posiada reflux (nasze potstile posiadają go w standardzie), możemy go w tym momencie uruchomić. Uruchomienie polega na puszczeniu na reflux wody, przy czym obieg musi być niewielki, bo nawet mały obieg mocno wpływa na pary w kolumnie. Reflux zadziała jednak tylko wtedy, gdy destylujemy z częściowym lub pełnym wypełnieniem kolumny potstila. Gdy destylujemy na pustej rurze, użycie refluxu nie ma sensu - nie zadziała. Włączenie refluxu powoduje, że część par w kolumnie nie trafia do chłodnicy finalnej, bo zostaje skroplona na dodatkowej chłodniczce refluxowej wewnątrz kolumny. Te skropliny opadają na wypełnienie, i ponownie zostają podgrzane przez gorące pary idące od kotła. Ten cykl się wielokrotnie powtarza, i finalnie powoduje to, że odbierany destylat jest mocniejszy niż przed włączeniem refluxu.
Co ważne: Z pomocą refluxu odbiera się destylat bardziej oczyszczony ze składników owocowych czy aromatycznych. Dlatego, należy zbierać go do osobnych pojemników i nie mieszać z frakcją serca, bez wcześniejszej weryfikacji jakości.
5. ODBIÓR POGONÓWPo odbiorze serca, przechodzimy do pogonów (przy czym w sytuacji, gdy odebraliśmy serce wraz z refluxem, może się okazać że pogonów już w ogóle nie będzie i ten etap pominiemy). Prowadzimy odbiór pogonów do osobnych pojemników, aż do momentu zakończenia destylacji. Najczęściej będzie to wtedy, gdy odbierana moc spada < 25% - temperatura na kotle osiąga w tym samym czasie 98-99 st C. Jest to sygnał, że w kotle pozostały już głównie woda oraz frakcje ciężkie, których nie potrzebujemy nawet w pogonach. W odróżnieniu od produkcji spirytusu, gdzie przy dobrze prowadzonym procesie pogonów jest mało, w przypadku destylatów owocowych - pogonów zbierzemy całkiem sporo. Na każdy litr serca, możemy mieć około 0.3-0.5 l pogonów w zależności kiedy wykonamy cięcie.
JAK EKSPERYMENTOWAĆPrzy destylacjach smakowych, żeby uzyskać najlepsze dla siebie wyniki smakowe i zapachowe uzyskiwanych trunków, warto eksperymentować z:
|
Na koniec każdej destylacji, dobrze jest zapisać szczegóły procesu: co destylowaliśmy, jaką ilość, czas destylacji, ilość i moc pozyskanych frakcji. To znakomita baza do późniejszych analiz i zdobywania doświadczenia.
+48 694 875 385
DobryDestylator to studio produkujące destylatory miedziane do zastosowań domowych. Oferujemy rozwiązania do destylacji prostej (pot-still), oraz kolumny rektyfikacyjne.
Nr. konta: 72 1140 2004 0000 3802 4674 3007
Copyright © 2022 DobryDestylator
Projekt i wykonanie: Smart Pixel