Kolumna aabratek fi 54

Cena: 1990 zł

Dostępność: Na stanie

Wysyłka w: 3 dni

Koszt dostawy: 70 zł

Masz jakieś pytania o ten produkt?

Zadzwoń: 694 875 385 lub Wyślij pytanie formularzem

OPIS PRODUKTU

Nowa miedziana kolumna rektyfikacyjna z głowicą typu Aabratek, z 2 systemami odbioru destylatu

  • do destylatów smakowych (tj. tryb pracy jak zwykła aparatura do bimbru): zawór odbioru LM

  • do czystego spirytusu 96%: zawór odbioru OVM

Kocioł ze stali nierdzewnej (stal 316), ogrzewany elektrycznie. W zestawie podstawowym jest ocieplona kolumna oraz latarka. Do kolumny można dobrać kilkanaście elementów dodatkowych (Akcesoriów) opisanych w sekcji poniżej.

Zestaw pozwala na destylację w tempie około 2 l/h (destylaty smakowe), oraz 1 l/h (spirytus).

Co zawiera zestaw (wersja podstawowa):

  • Kolumnę rektyfikacyjną miedzianą typu Aabratek fi 54mm (wysokość całego zestawu na kotłach: 30 l: 168 cm / 50 l: 180 cm / 70 l: 192 cm)

  • Sprężynki pryzmatyczne HENITOM jako wypełnienie kolumny (około 2.2 l.)

  • Ocieplenie kolumny pianką kauczukową

  • Latarkę

  • Głowicę ze skraplaczem szczytowym, miedź, fi 8 mm dł. 3 m.

  • Zawór precyzyjny igłowy (system LM)

  • Chłodnicę OVM (boczne obniżone odejście) z zaworem, dł. 40 cm

  • Kocioł ze stali nierdzewnej 30 litrów / za dopłatą 50 lub 70 litrów

  • Grzałkę podwójną 3.5 kW (1.5 + 2) / za dopłata 4 lub 6 kW

  • Termometr w kotle

  • Spust z kotła 1 cal

  • Dodatkowy wlew do kotła 1 cal

  • Łącza kocioł-kolumna w postaci tri-clamp

  • 2 Termometry LCD: z sondą w głowicy oraz w kolumnie

  • Zawór wodny

  • Tablicę Kontrolną – wykres temperatury z gniazdami na termometry LCD

  • Akcesoria montażowe (uszczelki, przewody, opaski uszczelniające)

  • Instrukcję obsługi

Kolumna aabratek - Aparatura do bimbru i spirytusu fi 54. Wersja podstawowa na kotle 50l

Część kolumnowa destylatora

Część kolumnowa to najważniejszy element, 'serce' destylatora. Jest miedziana, bo to w aparaturach miedzianych powstają najlepsze destylaty.  Miedź to aktywny składnik i bezpośrednio wpływa na destylat – uszlachetnia go, wyłapuje m.in. niekorzystne związki siarki.

Kolumna wypełniona jest najlepszym dostępnym obecnie wypełnieniem - sprężynkami pryzmatycznymi, uznanej polskiej marki HENITOM. Dobre wypełnienie kolumny jest niezbędne do uzyskania wysokiej jakości produktu końcowego (zwłaszcza spirytusu).

Kolumna jest ocieplona matą kauczukową, dzięki temu proces jest stabilniejszy, a przy okazji oszczędza się energię.

W kolumnie wbudowane są 3 elementy:

  • Zawór OVM (Obniżony Odbiór Boczny) - do odbioru spirytusu
  • Latarka - do podglądu procesu 'na żywo'
  • Port pomiaru temperatury, na wysokości tzw. 10 półki teoretycznej

Zawór OVM - do odbioru spirytusu

Do odbioru spirytusu służy osobna, dedykowana chłodnica boczna (tzw. OVM - obniżony boczny odbiór). Dzięki niej, nie zanieczyszczamy spirytusu przedgonami (przedgony są odbierane drugim, górnym zaworkiem).

OVM daje czystszy destylat, jest przy tym łatwy do kontroli i regulacji.

Zawór OVM (Obniżony Boczny Odbiór), używany przy pozyskiwaniu czystego spirytusu

Przyłącze wody

Aby ułatwić sterowanie wodą i jej precyzyjne ustawienie, na wejściu wody do destylatora jest dodatkowy zawór. Dzięki temu, nie trzeba manipulować kranem zewnętrznym doprowadzającym wodę.

Przyłącze wody jest standardowe (popularna szybkozłączka ogrodowa).

Zawór wejścia wody do kolumny destylacyjnej, do podłączenia węża ogrodowego (szybkozłączka ogrodowa 1/2 cala)

Latarka

Dzięki latarce możemy na żywo podglądać proces rektyfikacji, tj. skraplania i parowania destylatu.

W latarce widać też ewentualne zalanie kolumny (wtedy, gdy gromadzi się w niej płynny destylat). Zalanie kolumny oznacza, że za bardzo grzejemy nastaw -> musimy wtedy zmniejszyć moc grzania.

Szklany wziernik, tzw. latarka, w który wyposażona jest kolumna destylacyjna Aabratek  (Aparatura do bimbru i spirytusu)

Port Pomiaru temperatury

Sonda termometru i pomiar temperatury w kolumnie znajduje się około 30 cm nad kotłem, na wysokości tzw. 10 półki teoretycznej.

Termometr jest elektroniczne LCD, z dokładnością pomiaru 0,1 st C.

Temperatura ta jest głównym punktem odniesienia przy produkcji spirytusu.

Port termometru umieszczony na wysokości 10tej półki teoretycznej w kolumnie - aparaturze do bimbru i spirytusu. Wskazania termometru są używane przy produkcji czystego 96%

Kocioł

Kocioł ze stali nierdzewnej (316), o pojemności do wyboru 30, 50 lub 70 l. Minimalny zalew każdego kotła to ok. 13 litrów. Maksymalny: 95% pojemności. 

W wersji podstawowej każdy kocioł zawiera:

  • Spust cieczy (1 calowy)
  • Dodatkowy wlew na górze (1 calowy)
  • Termometr analogowy - znajdujący się na bocznej ścianie kotła, aby sonda termometru znajdowała się w gotowanej cieczy. Termometr ma możliwość kalibracji (pokrętłem śrubowym z tyłu)
  • Grzałki - standardowe, wkręcane w mufę. Można je samodzielnie, raz na jakiś czas, wykręcić w celu oczyszczenia. Grzałka 2+1.5 kW (optymalna do standardowej elektrycznej sieci domowej). Na życzenie dostępna zamiennie grzałka 2+2 kW lub grzałka potrójna 6 kW (2+2+2 kW)
  • Łącze tri-clamp do szybkiego łączenia z kolumną. Tri-clampy są szybkie, łatwe w montażu/demontażu (kilka sekund), dobrze uszczelniają - nie trzeba używać past czy teflonu, jak przy łączach skręcanych.

Dodatkowo można zamówić:

  • Ocieplenie kotła matą kauczukową (K-Flex 10 mm) z zewnętrzną ochronną warstwą aluminium
  • Regulator mocy do grzałek 
3 pojemności kotłów dostępnych z Kolumną Aabratek - Aparaturą do bimbru fi 54/ wersja nieocieplona kotłów z pełną armaturą

Głowica

Głowica typu aabratek (pochylona), dzięki czemu całość zestawu jest niższa. W głowicy znajduje się skraplacz nawinięty z 3 metrów rury miedzianej fi8 mm. Skraplacz wchodzi do głowicy luzem - po każdym procesie, rekomendujemy wyjąć skraplacz i go umyć.

W głowicy znajdują się 2 dodatkowe elementy:

  • Zawór precyzyjny LM
  • Port 2-go termometru. Jego wskazania są pomocne zwłaszcza przy produkcji destylatów smakowych, bo pozwolą określić moc pozyskiwanego destylatu.
Głowica kolumny destylacyjnej Aabratek wraz z zaworem LM, portem termometru oraz skraplaczem (wewnątrz)

Zawór Precyzyjny

Zawór LM znajduje się w głowicy. Wykorzystywany jest w 2 sytuacjach:

  • Przy produkcji destylatów smakowych; Jest wtedy w pełni otwarty i przez niego odbywa się cały odbiór - sprzęt pracuje jak typowa aparatura do bimbru
  • Wspierająco przy produkcji spirytusu; Używamy go do pobrania przedgonów, a także na końcu aby ściągnąć z kolumny pogony.

 

Zawór jest kwasoodporny, 1/4 cala, precyzyjny - igłowy.

Precyzja tego zaworka jest bardzo ważna, żeby regulacja przepływu mogła być dokonywana z dużą dokładnością, np. 1 kropla na 10 sekund

Zawór LM w kolumnie aabratek - aparaturze do bimbru i spirytusu. Służy do odbierania przedgonów przy produkcji czystego 96% oraz do odbioru destylatów smakowych

Tablica kontrolna

Tablica mieści wyświetlacze temperatury z 2 (wersja podstawowa) lub 3 punktów kontrolnych: z dołu kolumny, z głowicy, oraz sondy temperatury wody chłodzącej.

Na tablicy znajduje się dodatkowo wykres temperatury - za pomocą wskazań termometrów i wykresu możemy łatwo określić:
  • Ile alkoholu znajduje się w nastawie, który gotujemy. Służy do tego dolna (ciągła) linia, na którą nanosimy temperaturę z termometru w kotle

  • Jaka moc alkoholu aktualnie się skrapla przy produkcji owocówek. Służy to tego górna (przerywana) linia, na która nanosimy temperaturę z głowicy

Tablica kontrolna destylatora - z 3 termometrami wskazującymi pracę kolumny oraz wykresem (tzw. rybka destylacyjna)

AKCESORIA DODATKOWE

Papuga destylacyjna w kolumnie - aparaturze do bimbru i spirytusu fi 54. Używana przy produkcji destylatów smakowych. Jest montowana na zaworku LM.

Papuga z chłodniczką (170 zł)

Na bieżąco pokazuje moc odbieranego alkoholu, co znacznie ułatwia destylację nastawów owocowych / zbożowych, oraz wtedy gdy pracuje jak 'zwykła' aparatura do bimbru (tj. nie produkuje spirytusu 96%).

Wbudowana chłodniczka schładza destylat do temperatury pokojowej, przez co możliwy jest dokładny pomiar alkoholomierzem, a także w pomieszczeniu nie pachnie destylatem.

Wygodny montaż - Papuga przykręcana jest bezpośrednio do zaworu LM.

Do papugi pasuje każdy alkoholomierz o średnicy do 15 mm.

Wydłużenie kolumny (130 / 250 zł)

Można wydłużyć kolumnę o dodatkowe 20 lub nawet 40 cm, oczywiście wraz z wypełnieniem pryzmatycznym w środku (tak jak w całej kolumnie). Wówczas, całkowita wysokość kolumny wzrasta o odpowiednio 20 lub 40 cm.

Większa wysokość kolumny to jeszcze bardziej czystszy destylat.

Regulator mocy (140 zł)

Służy do kontroli grzałki i ustawianiu dowolnej mocy grzewczej (bez regulatora, można grzać wyłącznie pełną mocą jednej lub dwóch grzałek). Daje to elastyczność i pełną kontrolę nad procesem. Regulator posiada duży nadmiar mocy (obciążalność to 3,8kW, czyli prawie 2x więcej niż moc podłączonej grzałki).

Kocioł do Kolumny Aabratek fi 54 ocieplony pianką kauczukową z powłoką aluminiową

Ocieplenie kotła (140 zł)

Kocioł może zostać ocieplony matą kauczukową (K-Flex 10 mm) ochronną zewnętrzną warstwą aluminium.

Ocieplenie poprawia komfort pracy, zwiększa szybkość destylacji, oszczędza prąd i jest bezpieczniejsze.

Powłoka aluminium zabezpiecza przez uszkodzeniami maty - nawet mocne uderzenie czy zadrapanie nie zostawi śladu. Dzięki powłoce, kocioł łatwo i szybko można umyć.

Sonda wody - wskazuje temperaturę wody, która chłodzi kolumnę - aparaturę do bimbru i spirytusu fi 54

Sonda pomiaru temperatury wody (130 zł)

Mierzy temperaturę wody opuszczającej destylator.

Wystarczy odkręcić tyle wody, aby temperatura w tym miejscu oscylowała między 45-55 st. C. Gwarantuje to odpowiednie chłodzenie, oraz oszczędza wodę.

Szybkozłącze tri-clamp do wygodnego i szybkiego odpinania i ściągania głowicy w Kolumnie destylacyjnej aabratek

Odpinana głowica (130 zł)

Dla zwiększenia wygody, można zastosować odpinaną głowicę. Wówczas, jej demontaż od destylatora następuje szybko poprzez łącze triclamp - nie trzeba odkręcać śrub na latarce żeby zdjąć głowicę.

Odpinana głowica sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy często składasz/rozkładasz kolumnę.

Wydłużona latarka kolumny destylacyjnej. Zwiększa wysokość destylatora oraz daje ciekawsze efekty wizualne.

Wydłużenie latarki (90 zł)

Dłuższa latarka (20 cm) to jeszcze lepsze efekty wizualne podczas destylacji.

Uwaga: wydłużona latarka zwiększa wysokość destylatora o 10 cm - należy to uwzględnić przy ewentualnym zakupie tego akcesorium.

Dodatkowo, wraz z wydłużoną latarką, otrzymasz około 0,15l dodatkowych sprężynek pryzmatycznych, aby wypełnić nimi powiększoną latarką.

SPECYFIKACJA TECHNICZNA

PREZENTACJA

Poniżej kolumna aabratek 54 w różnych konfiguracjach sprzętowych oraz na różnych kotłach.

Masz jakieś pytania o tą kolumnę?

Napisz. Odpowiadamy najczęściej w ciągu kilku godzin.

Imię

Numer telefonu lub email

Treść wiadomości:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach realizacji przesłanego zgłoszenia oraz zgodnie z polityką prywatności.

Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.

Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

+48 694 875 385

Kontakt

Produkty

Szybkie linki

DobryDestylator to studio produkujące destylatory miedziane do zastosowań domowych. Oferujemy rozwiązania do destylacji prostej (pot-still), oraz kolumny rektyfikacyjne.

Nr. konta: 72 1140 2004 0000 3802 4674 3007

Copyright © 2022 DobryDestylator

Projekt i wykonanie: Smart Pixel