PotStill fi 54

Cena: 1840 zł

Dostępność: Na stanie

Wysyłka w: 3 dni

Koszt dostawy: 70 zł

Masz jakieś pytania o ten produkt?

Zadzwoń: 694 875 385 lub Wyślij pytanie formularzem

OPIS PRODUKTU

Oferowany destylator do bimbru jest miedziany, typu pot-still, czyli przeznaczony głównie do destylacji nastawów owocowych, zacierów zbożowych, destylacji win oraz aromatyzowania, w celu otrzymywania wysokiej klasy destylatów smakowych o największym aromacie i smaku używanego surowca. Sprzęt posiada dodatkowo wbudowany reflux (spirala wewnętrzna), dzięki czemu można destylować także nastawy cukrowe i glukozowe i otrzymać destylat spirytusowy o mocy około 90% (bimber) z przeznaczeniem na wódki, nalewki, etc. Aby jeszcze zwiększyć możliwości, nasz destylator do bimbru jest wyposażony w szklany aromatyzator, umożliwiający przygotowywanie wyjątkowych aromatycznych wyrobów.

Kocioł ze stali nierdzewnej (stal 316), ogrzewany elektrycznie. Do destylatora można dobrać wybrane elementy dodatkowe (Akcesoria) opisane w sekcji poniżej.

Zestaw pozwala na destylację w tempie około 2 l/h (destylaty smakowe).

Trunki z owoców, zbóż i aromatyzowane, które można zrobić na miedzianym destylatorze do bimbru PotStill

Co zawiera zestaw (wersja podstawowa):

  • Destylator do bimbru miedziany fi 54 mm (wysokość kolumny 80 cm, wysokość całego zestawu: na kotle 30 l: 130 cm, na kotle 50 l: 142 cm, na kotle 70 l: 154 cm).

  • Sprężynki pryzmatyczne HENITOM jako wypełnienie kolumny (około 1.2 l.)

  • Wbudowany reflux na górze kolumn

  • Głowicę z wbudowanym szklanym aromatyzatorem pojemność 0,20 l

  • Kocioł ze stali nierdzewnej 30 litrów / za dopłatą kocioł 50 lub 70 litrów

  • Grzałkę podwójną 3.5 kW (1.5 + 2) / za dopłatą grzałka 4 lub 6 kW

  • Termometr w kotle

  • Spust z kotła 1 cal

  • Dodatkowy wlew do kotła 1 cal

  • Łącza kocioł-kolumna w postaci tri-clamp

  • Termometr LCD z sondą w głowicy

  • Kolektor wodny: 2 zawory wodne, do osobnej regulacji obiegu wody w chłodnicy i refluxie

  • Tablicę Kontrolną – wykres temperatury z gniazdem na termometr

  • Akcesoria montażowe (uszczelki, przewody, opaski uszczelniające)

  • Instrukcję obsługi

Miedziany destylator do bimbru i smakówek PotStill 54 - Wersja Premium na kotle 50 l

Część kolumnowa potstila

Kolumna to najważniejszy element, 'serce' destylatora. Jest oczywiście miedziana, bo to w aparaturach miedzianych powstają najlepsze, tradycyjne destylaty.  Miedź to aktywny składnik i bezpośrednio wpływa na destylat – wyłapuje m.in. niekorzystne związki siarki.

Kolumna wypełniona jest najlepszym obecnie na rynku wypełnieniem - sprężynkami pryzmatycznymi, uznanej polskiej marki HENITOM

Na górze kolumny znajduje się wbudowana wężownica (reflux wewnętrzny). Prowadzi do niej osobny, niezależny od głównego obieg wody, tak aby można było precyzyjnie sterować refluxem.

Czym jest i po co jest wbudowany reflux

Reflux to dodatkowa chłodnica, taka jak na zdjęciu (normalnie jest niewidoczna, bo nad nią znajduje się aromatyzator, który ją zasłania). Chłodnica ta częściowo schładza i skrapla gorące pary, zanim dotrą do chłodnicy głównej. Zwiększa to moc uzyskanego wyrobu.

Dzięki refluxowi, możliwości potstila znacznie się zwiększają - poprawiamy efektywność destylacji.

 

Kiedy wykorzystuje się reflux

Reflux można używać w 3 przypadkach:

  • Przy produkcji destylatu spirytusowego (np. z cukru) o mocy >90%
  • Przy destylacji nastawów/zacierów słabej jakości -> reflux dodatkowo oczyści i wzmocni otrzymywany destylat
  • Przy końcu destylacji zwykłych nastawów/zacierów -> przedłużymy wtedy odbiór najlepszej frakcji (serca)
Reflux (dodatkowa wężownica) wbudowany w Miedziany PotStill 54

Kocioł

Kocioł ze stali nierdzewnej (316), o pojemności do wyboru 30, 50 lub 70 l. Minimalny zalew każdego kotła to ok.13 litrów. Maksymalny: 95% pojemności. 

W wersji podstawowej każdy kocioł zawiera:

  • Spust cieczy (1 calowy)
  • Dodatkowy wlew na górze (1 calowy)
  • Termometr analogowy - znajdujący się na bocznej ścianie kotła, aby sonda termometru znajdowała się w gotowanej cieczy. Termometr ma możliwość kalibracji (pokrętłem śrubowym z tyłu)
  • Grzałki - standardowe, wkręcane w mufę. Można je samodzielnie, raz na jakiś czas, wykręcić w celu oczyszczenia. Grzałka 2+1.5 kW (optymalna do standardowej elektrycznej sieci domowej). Na życzenie dostępna zamiennie grzałka 2+2 kW lub grzałka potrójna 6 kW (2+2+2 kW)
  • Łącze tri-clamp do szybkiego łączenia z kolumną. Tri-clampy są szybkie, łatwe w montażu/demontażu (kilka sekund), dobrze uszczelniają - nie trzeba używać past czy teflonu, jak przy łączach skręcanych.

Dodatkowo można zamówić:

  • Ocieplenie kotła matą kauczukową (K-Flex 10 mm) z zewnętrzną ochronną warstwą aluminium
  • Regulator mocy do grzałek 
3 pojemności kotłów dostępnych z Destylatorem do bimbru PotStill 54/ wersja nieocieplona z pełną armaturą

Głowica

W potstillu (inaczej niż w kolumnie rektyfikacyjnej, gdzie ważne są 2 punkty pomiaru temperatury), potrzebny jest dokładny pomiar z jednego punktu.

W głowicy zamontowany jest więc termometr elektroniczny LCD. Port sondy znajduje się jak najbliżej chłodnicy, tak aby wskazania były precyzyjne. Dokładność pomiaru to 0,1 st C.

Odczyty z tabliczki ułatwiają właściwe prowadzenie destylacji.

Głowica łącząca część kolumnową potstila z chłodnicą. Zawiera port termometru.

Aromatyzator

Pomiędzy głowicą a kolumną znajduje się szklany aromatyzator, o pojemności około 200 mililitrów, do wypełnienia suszonymi owocami, skórkami owoców, botanikami, ziarnami (jałowiec) czy ziołami.

Podczas destylacji, gorące pary przechodzą przez aromatyzator, dzięki temu destylat nabiera ich aromatu.

Użycie aromatyzatora jest opcjonalne, ale w niektórych przypadkach (np. przy produkcji ginu) - niezbędne.

Aromatyzator posiada rurkę bezpieczeństwa (należy ją używać za każdy razem gdy aromatyzujemy czymś, co może potencjalnie 'zapchać' aromatyzator).

Aromatyzator wbudowany do destylatora do bimbru PotStill 54. Poszerza możliwości sprzętu i umożliwia przygotowanie aromatycznych destylatów (np. ginu)
Aromatyzator wbudowany do destylatora do bimbru PotStill 54. Poszerza możliwości sprzętu i umożliwia przygotowanie aromatycznych destylatów (np. ginu)

Kolektor wodny

Destylator posiada kolektor wodny z 2 zaworami zapewniającymi osobne obiegi wody: do chłodnicy głównej oraz do refluxu.

Dzięki kolektorowi:

  • Mamy pełną elastyczność przy sterowaniu siłą refluxu, a także możemy go w dowolnym momencie włączać/wyłączać (co jest niemożliwe, gdy jest jeden obieg wody)
  • Nie musimy manipulować kranem zewnętrznym doprowadzającym wodę do destylatora - wodę odkręcamy tam tylko raz, a potem już regulujemy zaworem na kolektorze.

 

Przyłącze wody jest standardowe (popularna szybkozłączka ogrodowa).

Destylator do bimbru PotStill 54 posiada osobny kolektor do sterowania wodą. Dzięki temu są 2 osobne obiegi wody.

Tablica kontrolna

Tablica mieści wyświetlacze temperatury z głowicy. Na tablicy znajduje się dodatkowo wykres temperatury - za pomocą wskazań termometrów i wykresu możemy łatwo określić:

  • Ile alkoholu znajduje się w nastawie, który gotujemy. Służy do tego dolna (ciągła) linia, na którą nanosimy temperaturę z termometru w kotle

  • Jaka moc alkoholu aktualnie jest pozyskiwana. Służy to tego górna (przerywana) linia, na która nanosimy temperaturę z głowicy

Tabliczka kontrolna na destylatorze PotStill 54. Zawiera termometr oraz wykres - tzw. rybka destylacyjna.

AKCESORIA DODATKOWE

Papuga destylacyjna do ciągłego pomiaru mocy pozyskiwanego destylatu.

Papuga (170 zł)

Ułatwia destylację nastawów owocowych / zbożowych - bo na bieżąco pokazuje moc odbieranego alkoholu.

Wygodny montaż - Papuga montowana jest pokrętłem bezpośrednio do chłodnicy, z której leci destylat.

Do papugi pasuje każdy alkoholomierz o średnicy do 15 mm.

Regulator mocy (140 zł)

Służy do kontroli grzałki i ustawianiu dowolnej mocy grzewczej (bez regulatora, można grzać wyłącznie pełną mocą jednej lub dwóch grzałek). Daje to elastyczność i pełną kontrolę nad procesem. Regulator posiada nadmiar mocy (obciążalność to 3,8kW, czyli prawie 2x więcej niż moc podłączonej grzałki).

Kocioł do PotStila ocieplony pianką kauczukową z powłoką aluminiową

Ocieplenie kotła (140 zł)

Kocioł może zostać ocieplony matą kauczukową (K-Flex 10 mm) ochronną zewnętrzną warstwą aluminium.

Ocieplenie poprawia komfort pracy, zwiększa szybkość destylacji, oszczędza prąd i jest bezpieczniejsze.

Powłoka aluminium zabezpiecza przez uszkodzeniami maty - nawet mocne uderzenie czy zadrapanie nie zostawi śladu. Dzięki powłoce, kocioł łatwo i szybko można umyć.

2x powiększony aromatyzator w PotStilu 54

Wydłużenie aromatyzatora (80 zł)

Dłuższy aromatyzator o wysokości 20 cm, to możliwość jeszcze intensywniejszego aromatyzowania: pojemność zasypowa wzrasta wówczas do około 380 ml.

Uwaga: wydłużony aromatyzator zwiększa wysokość destylatora o 10 cm - należy to uwzględnić przy ewentualnym zakupie tego akcesorium.

SPECYFIKACJA TECHNICZNA

PREZENTACJA

Poniżej destylator do bimbru PotStill fi 54 w różnych konfiguracjach sprzętowych oraz na różnych kotłach, oraz zdjęcie porównawcze z PotStill fi 76

Masz jakieś pytania o tego potstila?

Napisz. Odpowiadamy najczęściej w ciągu kilku godzin.

Imię

Numer telefonu lub email

Treść wiadomości:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach realizacji przesłanego zgłoszenia oraz zgodnie z polityką prywatności.

Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.

Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

+48 694 875 385

Kontakt

Produkty

Szybkie linki

DobryDestylator to studio produkujące destylatory miedziane do zastosowań domowych. Oferujemy aparaty do destylacji prostej (pot-still), oraz kolumny rektyfikacyjne.

Nr. konta: 72 1140 2004 0000 3802 4674 3007

Copyright © 2022 DobryDestylator

Projekt i wykonanie: Smart Pixel